Is de jeugd anno 2012 minder geëngageerd? Volgens FOS Open Scouting is dit allerminst het geval. De ledencijfers stijgen lichtjes, en ook het aantal jongen mensen dat dit jaar in leiding stapt blijft op peil.

Toch steken veel eenheden een tandje bij als het op werven & behouden van leiding aankomt. Ook de nationale koepel gaat op het startweekend actief op zoek naar vers bloed voor hun nationale leiding.
 
Saamdagen: startweekend voor leid(st)ers
FOS Open Scouting is een van de acht jeugdbewegingen die het Vlaamse jeugdwerk rijk is. Om de 1200 jongeren die zich elke week inzetten om leuke spelletjes te spelen, bivaks te organiseren of een kamp in elkaar te boksen te bedanken, organiseert FOS Open Scouting jaarlijks de Saamdagen. Op dit weekend komen de jongeren samen om zelf eens leuke spelletjes te spelen en voluit geëntertaind te worden.
 
Voor de tweede maal op korte tijd kiest FOS Open Scouting voor Herentals als locatie. “Wat we in Herentals op de Brink vinden is uniek. Voor onze leid(st)ers van over heel Vlaanderen is Herentals dichtbij en de groene omgeving is fantastisch. De editie in 2009 viel zo mee dat we beslisten om gewoon terug te keren naar de Brink”, vertelt Kerstin Vandromme, de nationale vrijwilligster (27) die de organisatie van Saamdagen in goede banen leidt.
 
Engagement anno 2012
In de media wordt de jeugd vaak als ongeëngageerd afgeschilderd. De cijfers vertellen toch een ander verhaal. Het totale ledencijfer van FOS Open Scouting haalt anno 2012 makkelijk de kaap van de 8000 leden. Dat is een lichte stijging t.o.v. vorig jaar. Ook het aantal scouts en gidsen dat voor een engagement in de leidingsploeg kiest, blijft op peil.
 
“We merken echter wel dat jonge mensen vaak voor een veel afgebakender engagement kiezen. Ze hebben het heel druk op school, en hebben naast de scouts vaak ook nog een andere hobby waar ze zich voor willen inzetten. Jongeren gaan daar heel bewust mee om, en bakenen daarom vaak hun betrokkenheid iets meer af.” Aldus Rik Gadeyne, begeleider van de lokale groepen binnen FOS Open Scouting.
 
Het aantal leid(st)ers blijft dus op peil, maar het aantal gespendeerde uren zakt. (Officieel onderzoek daarover ontbreekt.) Daarom gaan veel lokale groepen actief op zoek naar nieuwe leiding, of moeten ze meer moeite doen om hun eigen leid(st)ers te motiveren voor een jaartje engagement meer.
 
Ook de nationale koepel ervaart de nood om hier iets mee te doen. “Veel van onze leid(st)ers staan er eigenlijk niet bij stil dat dit weekend, of onze producten en vormingen helemaal door vrijwilligers worden gemaakt. Een nationaal engagement lijkt hen vaak veraf of heel abstract, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Op Saamdagen willen we hen duidelijk maken dat hun bijdrage heel waardevol kan zijn. Hoe groot of hoe klein die bijdrage ook mag zijn.”